Miód akacjowy

Robinię akacjową, zwaną potocznie akacją, jako roślinę zdobną z Ameryki Północnej do Europy sprowadził w 1601 roku francuski ogrodnik Jean Robin. Miód Akacjowy Sądzona była przede wszystkim w prakach. Dziś ” akację” spotyka się w całej Europie. W Województwie Dolnośląskim w największym zagęszczeniu występuje na obszarze Wzgórz dalkowskich. Jest to pasmo wzgórze zajmujący powierzchnię około 1200 km2 rozciągających się od Nowogrodu Bobrzańskiego do Chobieni. Miód akacjowy charakteryzuje się bardzo jasną barwą, w postaci płynnej jest prawie przezroczysty z wyczuwalnym zapachem kwiatów akacji, w smaku łagodny, bardzo słodki. Krystalizuje bardzo wolno przechowywany w temp. Około 20*C pozostaje w postaci płynnej przez kilka miesięcy. Wspomaga leczenie cukrzycy, poprawia trawienie oraz polecany jest przy schorzeniach układu pokarmowego, a także dla alergików wrażliwych na pyłki roślinne.