Miód Wrzosowy – zawiera bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów i aż czterdzieści siedem biopierwiastków, które są w łatwy sposób przyswajalny dla organizmu człowieka. Jednak nie sądźmy, iż miód nie posiada jakichkolwiek witamin. Miód wrzosowy Miód pszczeli wrzosowy jest obfity w witaminę B. I to można zaliczyć to jego dużego atutu. Już od wielu lat są także znane uzdrawiające moce miodu. Posiada on właściwości antyseptyczne, jak również idealnie sprawdza się, jako lek w chorobach oczu, serca i układu pokarmowego. Należy tu również wspomnieć o cudownych skutkach, jakie posiada miód wrzosowy, przy leczeniu przeziębień oraz chorób grypopodobnych. Inhibina, która jest składnikiem miodu-jest substancją hamującą rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie człowieka. W stanie płynnym jego kolor jest ciemnobrunatny. Galareta robi się w nim stosunkowo szybko. Po ewentualnym skrystalizowaniu robi się pomarańczowy rzadziej ciemnobrunatny. Ma on wtedy konsystencje drobnoziarnistą. W smaku jest lekko gorzki. Wyczuwa się też nutę ostrości. Dość mocno wyczuwalny jest zapach wrzosu co powoduje, że jest on tak aromatyczny. Jednak mimo tak wyrazistych cech nie brakuje jego wielbicieli, którzy bez zająknięcia zapłacą za niego wyższą cenę. Ludzie poszukują go ze względu na swój wyjątkowy i niepowtarzalny smak, jednak zapominają przy tym o jego wielu walorach leczniczych, takich jak leczenie stanów zapalnych dróg moczowych oraz prostaty, stanów zapalnych jelit oraz w leczeniu tak błahych spraw jak biegunka. Miód wrzosowy, może być świetnie się sprawdza, jako dodatek do potraw. Sosy słodko-kwaśne, mięsa w zalewie miodowej czy nawet jogurt, urozmaicone dodatkiem miodu- mają niepowtarzalny i oryginalny smak. A przy tym i takie potrawy są zdrowe.