Miód akacjowy
Miód akacjowy Robinię akacjową, zwaną potocznie akacją, jako roślinę zdobną z Ameryki Północnej do Europy sprowadził w 1601 roku francuski ogrodnik Jean Robin. Sadzona była przede wszystkim w parkach. Dziś „akację” spotyka się w całej Europie. W województwie Dolnośląskim w największym zagęszczeniu występuje na obszarze Wzgórz dalkowskich. Jest to pasmo zajmujący powierzchnię około 1200 km2 rozciągających się od Nowogrodu Bobrzańskiego do Chobieni. Miód akacjowy charakteryzuje się bardzo jasną barwą, w postaci płynnej jest prawie przezroczysty z wyczuwalnym zapachem kwiatów akacji, w smaku łagodny, bardzo słodki. Krystalizuje bardzo wolno przechowywany w temp. Około 20C pozostaje w postaci płynnej przez kilka miesięcy. Wspomaga leczenie cukrzycy, poprawia trawienie oraz polecany jest przy schorzeniach układu pokarmowego, a także dla alergików wrażliwych na pyłki roślinne.
